Skip to Main Content
Jeg leter etter
hidden1hidden2
Synes du det er forskjell mellom laparoskopisk og åpen kirurgi når det gjelder hanskebruk?

"Jeg tror det fantes en oppfatning av at du bare trenger enkle hansker fordi stikkrisikoen er mindre, men det er jo ikke helt sant. Vi vet at kirurgene stikker seg oftest når de syr sammen bukveggen, og om du så bare har fjernet en galleblære, må du i det minste sy igjen hullet den ble fjernet gjennom. Det utgjør rett og slett ingen forskjell – du må alltid beskytte seg selv og pasienten best mulig. Vi utfører jo dessuten ganske avansert kirurgi laparoskopisk, og hele tiden med en konverteringsrisiko – spesielt om det er leverkirurgi med forholdsvis store ting som skal ut av kroppen. Vi bruker doble hansker fordi vi har nulltoleranse mot stikkskader."

 

hidden1hidden2
Hva mener du er fordelen med indikatorhansker?

"Det er jo vanlig at det oppstår små hull i hanskene, og disse blir veldig tydelige dersom du har indikatorhansker. Ofte er det faktisk slik at den som opererer ikke ser det, mens den som står ved siden av gjør det og sier fra. Så det er det beste alternativet."

hidden1hidden2
Har du opplevd en hendelse selv?

"Jeg har jo stukket meg innimellom, men jeg har en kollega som skar seg tvers gjennom fingeren mens han håndterte en lever fra en pasient med HIV og hepatitt C. Han måtte ta bremsemedisin i noen uker og det gikk bra med ham."

hidden1hidden2
Men får du ikke dårligere fingerfølsomhet?

"Nja, det handler nok mest om at du ikke er vant til å bruke doble hansker. Hadde vi alltid brukt det, ville heller ingen brydd seg. Dessuten kan du alltid ta av deg den ytterste hansken hvis du skal gjøre noe som krever det. Men det gjør at du stiller litt høyere krav til hanskene generelt."

hidden1hidden2
Generelt om hygiene – hvor avgjøres dette?

"Det har dessverre utviklet seg en prestisjekamp mellom profesjonene, med operasjonssykepleiere og hygienesykepleiere på den ene siden og legene på den andre. I den ene enden er det nesten et ekstremistisk syn, og i den andre enden er synet på smittevern kanskje for slapt. Hygiene er blitt et veldig følsomt og vanskelig tema å diskutere. Det er viktig at alle er med og bestemmer!"

hidden1hidden2
hidden1hidden2
Kontakt oss
Mölnlycke Lukk

Bekreftelse for helsepersonell

Informasjonen på siden du vil åpne, er kun beregnet for helsepersonell. Ved å klikke i ruten nedenfor bekrefter du at du er helsepersonell.