Skip to Main Content
Jeg leter etter
hidden1hidden2
Det første såret oppstår

Esko Janhunen, som er pensjonist og bor i Rovaniemi, ble funksjonshemmet etter en ulykke under en forestilling i klovnegymnastikk i 1990 og havnet i en ond sirkel av trykksår.

«Jeg er 66 år og bruker rullestol som fremkomstmiddel, og har vært gjennom fem store operasjoner som følge av trykksår de siste ti årene. Jeg er lam, kroppen er følelsesløs fra kragebeinet og ned. En del av musklene i hendene er også påvirket. Jeg fikk god informasjon om trykksår rett etter ulykken. På sykehuset fikk jeg en bok med bilder av grusomme trykksår, og de fortalte meg at hvis jeg ikke tok vare på huden min, vil rumpa bli full av slike sår. Jeg hadde ingen problemer de første tyve årene, men så begynte det for alvor.

Etter en arbeidsdag fikk jeg plutselig høy feber, og da jeg våknet neste morgen, var senga full av sårvæske. Væsken kom fra et hull så lite som et nålestikk på rumpeballen. På legevakten fikk jeg påvist et stort trykksår og fikk forbud mot å sitte mens jeg ventet på operasjon. Det kom helt overraskende. Jeg var vant til et liv i rullestol, og rumpa tålte godt å sitte sammenhengende en hel dag. 

Det første trykksåret førte til at jeg ble syk og sengeliggende i fem måneder. Først etter det kunne jeg sitte i rullestolen igjen og bevege meg ute blant folk. Under operasjonen ble hullet som hadde dannet seg i muskelen renset helt inn til setebeinet. Deretter ble hullet skylt med diverse væsker over flere uker før det til slutt ble lukket kirurgisk. Dette medførte at jeg fikk sitteforbud en lang periode.

Etter operasjonen ble seteputen i rullestolen min byttet fra en gelfylt til en luftfylt, tykk pute. I tillegg ble sengen min utstyrt med en trykkfordelende kompressormadrass. Etter to år kom trykksåret likevel tilbake. Det gikk et år til, og problemet forflyttet seg til venstre rumpeballe, som nå er operert tre ganger. Hver gang har livet mitt blitt «satt på hold» i fire til seks måneder. Av ti år har jeg tilbrakt til sammen to år sengeliggende.»

hidden1hidden2
hidden1hidden2

Fortell din historie

Kontakt oss
Mölnlycke Lukk

Bekreftelse for helsepersonell

Informasjonen på siden du vil åpne, er kun beregnet for helsepersonell. Ved å klikke i ruten nedenfor bekrefter du at du er helsepersonell.