Strålebehandling

Mepilex®Lite - Klinisk dokumentert forebyggende effekt på stråleskader

Av: : Mölnlycke Health Care, september 10 2013Postet i: Strålebehandling

De fleste av de millioner av kvinner som hvert år diagnostiseres med brystkreft, behandles med strålebehandling. 80-90% av disse opplever skader på huden, skader som i stor grad påvirker livskvaliteten. 

Den eneste dokumenterte metoden for å signifikant redusere alvorlighetsgraden av hudskader i forbindelse med strålebehandling, er å bruke den tynne skumbandasjen Mepilex® Lite.1

Mepilex Lite er komfortabel å ha på og beroliger den skadde huden. Friksjon fra klesplagg reduseres. 

Dette er et utdrag av Katie Diggelmanns studie av Mepilex Lite på stråleskadet hud.

 

 

I henhold til WHO (World Health Organization) får omtrent 900 000 kvinner diagnosen brystkreft hvert år. Erytem forekommer hos 80-90 % av alle kvinner som har fått strålebehandling mot brystkreft. I dag finnes det ingen standardbehandling av hudreaksjoner som skyldes strålebehandling. Denne studien er den første som dokumenterer effekten av en klinisk behandling som gjør livet mye enklere for kvinner som får strålebehandling mot brystkreft.


Det deltok 24 pasienter med 34 erytematøse hudområder. Alle kvinnene kunne ha erytematøs hud på forskjellige områder av brystet, og hver fikk forskjellige stråledoser. Hvert rammede område ble inndelt i to, og én av gruppene ble behandlet med Mepilex®Lite bandasjer og kvinnene i den andre gruppen ble behandlet med en standard fuktighetskrem. Resultatene viser en signifikant reduksjon av strålingsindusert erytem sammenlignet med fuktighetskremen. Mepilex ga en gjennomsnittlig økning av RISRASi-score på 1,7 mens fuktighetskremen ga en økning på 2,4.

Utprøveren oppga at Mepilex Lite medførte en tydelig reduksjon av strålingsindusert erytem. Dessuten foretrakk de fleste kvinnene bandasjen fremfor kremen og syntes at den var mer behagelig. Det ble også rapportert at opplevd smertegrad avtok og at kvinnene kunne bruke vanlige klær under behandlingen.

For ytterligere informasjon: http://bjr.birjournals.org/

Referenser

1. Diggelmann KV et al. Mepilex Lite dressings for the management of radiation-induced erythema: a systematic in-patient controlled clinical trial. The British Journal of Radiology, 2010.

Del dette

Hudreaksjoner ved strålebehandling
Hudreaksjoner ved strålebehandling

Hudreaksjonens utseende Strålingsinduserte hudreaksjoner...

Strålebehandling - hvordan bruke Mepilex...
Strålebehandling - hvordan bruke Mepilex Lite

Se våre instruksjoner på film her. Rengjør såret eller...

Pasientstudie Mepilex Lite
Pasientstudie Mepilex Lite

Detaljer fra  Patersens undersøkelse med Mepilex Lite...

Dr Patries Herst – Dressings for radiation-induced...
Dr Patries Herst – Dressings for radiation-induced skin reactions

Hear Dr Patries Herst talk about the new and exciting...

Mepitel Film - forebygger stråleskader
Mepitel Film - forebygger stråleskader

Statistics indicate that 1 in 8 women will be diagnosed...